keyboard_arrow_right
Kultura
Kultura

Objevte kouzlo chorvatské Istrie

Chcete si užít slunce, moře a krásnou přírodu? Pak je pro vás ideální volbou letní dovolená na chorvatské Istrii. Istrie je největší poloostrov Jadranu a nabízí mnoho možností pro relaxaci i zábavu. Ať už hledáte klidné pláže, malebná městečka, historické památky nebo aktivní sporty, na Istrii si přijdete na své.

rovinj

Jedním z nejatraktivnějších míst na Istrii je Rovinj, který se pyšní starobylým centrem s úzkými uličkami, barevnými domy a dominantní bazilikou svaté Eufemie. Rovinj je také známý jako město umělců a galerií, kde si můžete prohlédnout a koupit originální díla. V okolí Rovinj najdete nádherné pláže a zátoky, kde si můžete zaplavat v křišťálově čistém moři nebo si pronajmout loďku a vydat se na ostrov Crveni otok, který je součástí hotelového komplexu Island Hotel Istra. Zde si můžete užít luxusní ubytování, wellness, bazény a restaurace.

Dalším tipem na dovolenou na Istrii je Poreč, který patří k nejpopulárnějším letoviskům v Chorvatsku. Poreč má bohatou historii, kterou dokládá například bazilika Eufrasiova z 6. století, která je zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO. Poreč je také rájem pro milovníky sportu a zábavy. Můžete si zde zahrát tenis, golf, volejbal, surfovat nebo potápět. Pro rodiny s dětmi je skvělou atrakcí aquapark Aquacolors, kde si můžete užít tobogány, bazény a animační programy. V Poreči si můžete vybrat z široké nabídky ubytování, od hotelů po apartmány a chatky. Například hotel Valamar Crystal nabízí komfortní pokoje, bazén, restauraci a animační tým.

poreč

Pokud máte rádi klidnější atmosféru a romantiku, doporučujeme vám navštívit Vrsar, který leží na malém kopci nad mořem. Vrsar je známý jako místo, kde pobýval slavný milovník Giacomo Casanova. Vrsar má malebné historické jádro s kostelem svatého Martina a kamennou bránou z 12. století. V okolí Vrsaru se rozkládá 18 neobydlených ostrovů, které tvoří souostroví Vrsarské ostrovy. Můžete si zde pronajmout loďku nebo kajak a prozkoumat jejich krásu. Vrsar nabízí také možnost ubytování v hotelu Belvedere, který se nachází na útesu s výhledem na moře a ostrovy. Hotel má bazén, restauraci, fitness a wellness.

vrsar

Pokud chcete poznat i jinou tvář Istrii, nezapomeňte navštívit Dvigrad a Limský kanál, dvě zajímavosti, které jsou v blízkosti těchto měst. Dvigrad je opuštěné středověké město, které leží na vrcholu kopce a je obklopené hradbami. Zde si můžete prohlédnout zbytky kostela, paláce a domů, které svědčí o bohaté historii tohoto místa. Dvigrad byl opuštěn v 17. století kvůli morové epidemii a tureckým nájezdům. Dnes je chráněn jako kulturní památka a je cílem mnoha turistů i archeologů. Limský kanál je úzký záliv, který zasahuje do pevniny do hloubky více než 10 km. Je lemován strmými skálami, které přesahují výšku 100 m. Ve skalách kolem kanálu jsou četné jeskyně, kde byly nalezeny stopy po člověku z doby neolitu. Limský kanál je také známý jako místo chovu mušlí, ústřic a ryb, které si můžete ochutnat v místních restauracích. Ke kanálu připlouvají výletní lodě, pro sportovní a rybářské lodě je kanál uzavřen.

Istrie je skvělou destinací pro letní dovolenou, která uspokojí každý vkus. Nečekejte a rezervujte si svůj pobyt na Istrii ještě dnes!

Kultura

Malta nabídne svým návštěvníkům výlet plný barev na samý kraj Evropy

Užít si sluneční paprsky, poznat pestrou historii místa, načerpat energii do náročného pracovního procesu. To jsou důvody, které nás vedou na letní dovolenou do středomořských regionů. Poté, co jste navštívili Istrii, Krétu a Egypt, zbývá i nadále pár opravdu pěkných destinací, co vysloveně stojí za vidění. Samozřejmě, tentokrát si krátce představíme Maltu. Hrdou a malou zemi, která se ubránila Osmanům a jejíž turistický ruch budí obdiv po celém světě. Výjimečná přírodní scenérie, bohatý noční život, ale také pevnost st. Elmo, která vyvolá velký respekt v každém návštěvníkovi už z velké dálky.

malta valletta

Vydat se do míst plných klidu a pohody

Poněkud tišší místa, jako je to u megalitických chrámů nebo v Mdině, centru největšího z ostrovů. Ale také lokality jako je Gozo, kde slunce v noci sice zapadá, ale bujarý a nadmíru veselý život rozhodně nekončí. Cestování právě do tohoto koutu světa vám přinese mnoho zajímavých překvapení, takže jako destinace pro letní dovolenou jde určitě o dobrou volbu. Můžete začít třeba v centru, kterým je dnes Valletta. Má za sebou teprve krátkou historii, alespoň když ji srovnáme právě s Mdinou nebo megalitickými chrámy, ale rozhodně má co nabídnout. Nákup suvenýrů a různých vzpomínek, ale také lukulské hody v místních restauračních zařízeních. Je tu i katedrála svatého Jana, kde našlo místo svého věčného odpočinku mnoho důležitých představitelů maltézského řádu.

rybaření

Pokud vás zajímají místa plná tradice, kde vládne příroda a krásný výhled na moře, měli byste se podívat do rybářské destinace nesoucí krkolomné jméno Marsaxlokk. Bohatě zdobené loďky místních rybářů, nazývané také Iuzzu, které lákají ke společné fotce a velkolepá pevnost St. Lucian, kterou najdete poblíž města, to jsou dvě největší zdejší atrakce. Užijte si také nedělní trhy, kde vám jistě padne do oka nějaký zajímavý lískový oříšek skrývající netradiční šatstvo.

Kultura

Knihy, které Vás nepřestanou bavit!

CHIRURG

Tato kniha je napsána autorkou Petrou Dvořákovou. Hlavní postavou je chirurg MUDr. Hynek Grábl, který nemá jen tak ledajaký život. Svou minulost se snaží hodit za hlavu, protože přesně ta ho dostala do malé příhraniční nemocnice. Příběh je velmi humorný a hlavně realistický. Objevují se zde témata jako peníze, alkohol, nevěra, láska, hádky, nenávist, ale i štěstí a radost. Toto dílo je napsáno jednoduše a vtipně, a proto tuto knihu přečtete jedním dechem. Paní Dvořáková napsala dále: Já jsem hlad, Sítě, Dědina..
čtoucí žena

HANAHANAH

Všemi opěvovaná a chválená Hana! Tento skvost si na své konto připsala spisovatelka Alena Mornštajnová. Určitě jste slyšeli i o jejích ostatních dílech – Slepá mapa, Tiché roky, Hotýlek. Autorka se zabývá nejčastěji obdobím světových válek, koncentračními tábory a psychikou lidí, kteří žili v té době. Do děje se umí vcítit, jakoby to opravdu prožila na vlastní kůži. Hana je na jednu stranu úžasná, ale z té druhé je velmi smutná až možná depresivní. Už z názvu jste asi poznali, že hlavní rolí je Hana, se kterou se osud nemile popral.

SESTRA A SESTŘIČKA

O tomto románu dalo by se říct, že je až psychologický. Paní Magda Váňová zde skvěle ztvárnila vztah dvou sester, které si prožily románek se stejným mužem. A jak Vás už asi napadlo, tak to nebyl ledajaký muž, ale pěkný grázl, který je obě vypekl. Nechci Vám tu vše prozradit, takže víc už psát nebudu. Toto dílo se odehrává v průběhu několika let. Autorka Dvořáková má na svém účtě ještě knížky Když ptáčka lapají, Tereza, Past.
starobylá knihovna

VÍŘIVKA

Zde Vás bude provázet neobyčejný, ale oddechový příběh bývalé vězeňkyně. Helena se snaží si najít práci a bydlení, vzpamatovat se po dlouhých dvanácti letech za mřížemi a potkat možná i nějakého chlapa. Tato knížka je velmi oddechová, má pouze nějakých sto čtyřicet stránek, takže se jedná opravdu o jednodenní nebo dvoudenní záležitost. Napsala ji scénáristka Lucie Konečná a jedná se o její jediný svazek.